Noten zijn een geweldige snack die moeder natuur ons geeft. Je kan er lekker op knabbelen en de smaken verschillen enorm, waardoor er voor ieder wat wils is. Ook kan je noten heel goed combineren in gerechten, maar welke noot kies je nou voor welk gerecht? In dit artikel lees je wat jij kan doen met de meest opvallende noten.
Pinda
De pinda is in tegenstelling tot wat men vaak denkt, helemaal geen noot, maar een peulvrucht. Desondanks zijn de toepasbaarheden ongelooflijk veelzijdig dankzij de noot-achtige structuur dat het heeft. Pinda’s liggen aan de basis van allerlei producten, kijk alleen al naar pindasaus & pindakaas, maar het zijn ook de nootjes in bijvoorbeeld de Tijgernootjes van Duyvis. Uiteindelijk zijn dit de perfecte noten om in je Aziatische gerechten toe te voegen. Een lekker gebakken pinda in een roerbak met noedels of rijst zorgt precies voor de juiste bite in je gerecht. Ook zijn ze de perfecte smaakmakers in lenterollen. Als je van de Aziatische keuken houdt dan kan je eigenlijk niet om de pinda heen.
Macadamia
Het duurst zijn de macadamia nootjes. Dit komt door de enorm tijdrovende manier waarop de macadamianoot gerooid wordt. Daarnaast is er een druk van meer dan 20 kilo per vierkante centimeter nodig om de harde schil van de noot af te krijgen. Het is dus niet alleen de duurste en langs groeiende noot, de macadamia heeft ook nog een de hardste schil. Zo’n ingewikkeld nootje kan echter heerlijk worden toegepast in gebak. Dankzij de milde smaak is de macadamia makkelijk te combineren in zoete gebakjes. Geef je brownies en koekjes een lekker knapperige bite door er wat stukjes macadamia doorheen te gooien.
Tamme kastanje
Deze noot zien we elk jaar in de bossen liggen, maar ze worden enkel door insiders meegenomen om thuis opgepeuzeld te worden. Zeker niet te verwarren met de wilde kastanje, kan je de tamme kastanje gewoon meenemen naar huis voor eigen gebruik. Het verschil is duidelijk zichtbaar aan de bolster; de tamme kastanje heeft heel veel dunne stekels dicht op elkaar, terwijl de wilde kastanje dikkere en maar enkele stekels heeft die verder uit elkaar zitten. Als je de tamme kastanje dan uiteindelijk in huis hebt, kan je ze heel gemakkelijk poffen in de oven en op zichzelf opeten. Mocht je ze in een lekker gerecht toevoegen, dan zijn de de perfecte combinatie met gewokte spruiten. Gooi de spruiten en de noten in de pan en wok ze, dan heb je een heerlijke smaakcombinatie.