Het is waar, ik was te zien in Best In Dough op Hulu! Het was een echte nagelbijter, maar ik hield het vol en behaalde een overwinning voor de prijs van $ 10.000. Geloof me als ik zeg dat ik in mijn leven niet veel kookwedstrijden heb gezien. Ik keek altijd naar de Japanse Iron Chef omdat het ongelooflijk was. Maar dat was zeker 20 jaar geleden en sindsdien is er veel veranderd. Nu zijn er kookwedstrijdshows op zowat elk kanaal. Mensen praten altijd over shows als Chopped, maar de enige aflevering die ik heb gezien was die waarin alleen pizzamakers meededen. Alle vier de deelnemers waren vrienden van mij en Vincent Rotolo (Good Pie in Las Vegas) oefende zelfs in mijn appartement. We nodigden een aantal mensen uit om langs te komen en willekeurige ingrediënten voor hem mee te nemen om mee te spelen. Het was geweldig. Ik wist niet dat ik jaren later zelf zou strijden.
De show
Best In Dough is een pizzawedstrijd. Er doen drie deelnemers mee, maar er wint er slechts één per aflevering. Concurrenten zijn gegroepeerd op basis van een thema, dus de ene aflevering bevat Nonnas en de andere heeft pizzamakers die wereldkampioenschappen hebben gewonnen. Een van mijn favorieten is de aflevering met studenten. Mijn aflevering “Eyes on the Pies” bevat drie beïnvloeders. Ik zal niet te lang stilstaan bij mijn frustraties met deze term, maar het verwijst in wezen naar mensen die foto’s van dingen op sociale media plaatsen. Ik denk graag dat deze aflevering heeft bewezen dat we ook een mooie rad-pizza kunnen maken!
Bij mij waren chef-kok Ashley Mincey en Shealyn Coniglio. Ik ken Shealyn al jaren en ze is absoluut een pizza-influencer. Haar outfits zijn over-the-top pizzaliefde. Het was super leuk om mee op de show te staan Shealyn! De andere concurrent was Ashley Mincey. Zoals ik eerder al zei, ben ik geen kijker van voedselwedstrijden, maar als ik dat wel was, zou ik Mincey hebben herkend uit seizoen 9 van Master Chef. WHOA een echte chef-kok in ons midden en iemand die al eerder op tv heeft geconcurreerd. Verdomme. Shealyn en ik zaten in de problemen.
de voorbereiding
Hoewel ik zeker niet veel kan zeggen over de tv-magie, kan ik wel zeggen dat de producenten het meer als een echte competitie dan als een tv-show behandelden. Dat waardeerde ik echt. Ze vertelden ons niet veel over wat we moesten doen tijdens de show, maar ze gaven ons wel een lijst met beschikbare apparatuur en ingrediënten. De producenten vertelden ons ook dat we de dag voor de wedstrijd 60 minuten zouden hebben om ons deeg te maken. Ze zetten ons in geïsoleerde keukens en lieten ons ons ding doen. Daarna gaven we ons kostbare deeg af aan een productie-assistent die het in een koelbox bewaarde, althans dat hoopten we. Dat was het!
Op de dag van de show hadden we verschillende sessies waarin de Best In Dough-producenten de regels doornamen en ons lieten toestemmen om alles te begrijpen. Nogmaals, ik waardeerde echt dat ze het zo serieus namen. In mijn gedachten ging dit zeker meer over een pizzawedstrijd dan over een tv-show. Het is grappig omdat ik me zeer bewust ben van wat goede tv-content maakt, maar dit was een andere situatie. Ik jureer al meer dan 15 jaar pizzawedstrijden, maar dit was de eerste keer dat ik aan de andere kant van de jurytafel zat. Ik moest mezelf bewijzen, niet alleen aan de juryleden van de show, maar ook aan alle pizzamakers die me vertrouwen om hun pizza te beoordelen. Ik moest presteren, anders riskeerde ik mijn geloofwaardigheid te verliezen.
Ronde 1
Het zou geen competitieve realityshow zijn als er geen wendingen waren. De producenten van Best In Dough on Hulu hebben elke uitdaging ontworpen om ons te gooien beïnvloeders voor een lus. De eerste was de “Out of the Box” -uitdaging, ontworpen om ons uit onze comfortzone te duwen. Pizza’s zijn extreem visueel, maar hun neef de calzone is dat niet. In de eerste ronde moesten we calzones maken omdat ze NIET super visueel zijn.
Ik begon met het samenstellen van ingrediënten waarvan ik dacht dat ze interessant en lekker zouden zijn. Pancetta is altijd lekker, maar ik kook er nooit mee, dus dat was een vreemde beslissing van mijn kant. Toen dat klaar was, bewaarde ik het pancettavet en kookte de rode ui erin. Omdat calzones zijn verzegeld, moet alles wat erin zit echt eerst koken, anders loop je het risico dat je een doorweekte puinhoop krijgt. Vervolgens kwamen de voor de hand liggende ricotta en mozzarella, maar ik trok een beweging uit het boek van Frank Pinello en raspte wat citroenschil in de mix. Het rook goddelijk!
Toen ik mijn calzone eenmaal helemaal dicht had en klaar om te bakken, keek ik naar de oven en zag ik dat de calzones van mijn twee concurrenten zich allebei in de oven bevonden die ik van plan was te gebruiken. Ik hoorde de juryleden klagen over hoe we allemaal iets soortgelijks deden, dus ik liet dat plan varen en besloot mijn calzones in de friteuse te laten vallen. Ik had dat nog nooit in mijn leven gedaan, maar dacht dat de juryleden het risico wel zouden waarderen. Mijn deeg voelde stevig genoeg om niet te barsten, dus ik ging ervoor. Wat uit de friteuse kwam was prachtig en ik wist dat het een verbluffend visueel element zou hebben dat normaal gesproken ontbreekt bij calzones.
Ronde 2
Onze tweede uitdaging was nog zwaarder dan de eerste! We kregen de opdracht om monochrome pizza’s te maken. Weer een uitdaging met een moeilijk visueel element. Ik wilde niet voor iets voor de hand liggends gaan, dus besloot ik om met geel te werken. Toen onze tijd begon, pakte ik ricotta, scamorza-kaas, maïs, citroenen, kurkuma en wat ansjovis. De jury was uiterst sceptisch over mijn smaakcombinatie. Ik geef de hele dag toe dat mijn specialiteit niet smaken en toppings is. Ik ben echt niet zo’n goede kok. Ik heb de neiging om bij de basis te blijven. Niet deze keer.
Ik sneed mijn maïskorrels van de kolf en kookte ze omdat ik dacht dat het tijd zou besparen en ik geen hete maïs hoefde te hanteren en mogelijk een puinhoop zou maken. De kurkuma was er alleen om in de ricotta te kloppen. Vergeet niet dat ik hier een HELE GELE pizza van moest maken. Scamorza is een droge kaas vergelijkbaar met provolone en mozzarella. Bovendien is het geel. Ik bakte mijn pizza’s in een elektrische Pizza Master-oven, maar maakte ze af met een snelle trip in een houtgestookte Marra Forni-oven om er wat houtskool op te krijgen. Na het bakken besmeer ik elke taart met geraspte grana padano, citroenschil en een scheutje ansjovisolie. Ik ben dol op ansjovissmaak, maar mensen schrikken af als ze het zien, dus ik heb gewoon een filet ansjovis in wat olie opgelost en voor de lol een paar pepervlokken toegevoegd.
Het vonnis
Nou, de titel van dit bericht verklapte al het einde, maar je zult de show moeten bekijken om erachter te komen hoe ik het in elke ronde heb gedaan. Het was erg leuk om in Best In Dough op Hulu te verschijnen en ik ben blij dat ik heb deelgenomen. Ik weet niet of ik ooit nog zoiets zal doen, maar het was een mooie ervaring en ik ben opgelucht dat het voorbij is. Het leukste van meedoen was om met Shealyn en Mincey om te gaan. Zoals ik al eerder zei, ik kende Shealyn al, maar had Mincey nog niet eerder ontmoet. Ze was zo geweldig en ik hield van haar energie, dus nu maakt ze deel uit van het SPT-team! Dat klopt, Chef Mincey werkt met ons samen via onze online lessen pizza maken!
Bekijk Best In Dough en geniet van de afleveringen!