Als je een echte levensgenieter bent en niet zonder wijn kan, dan is een inbouw wijnklimaatkast een ware droom. Maar dromen kan je uit laten komen en ook jij kan een wijnklimaatkast inbouwen in jouw keuken of in een nis. Eigenlijk waar je maar wilt. Door gebruik te maken van de juiste klimaatkast zorg je ervoor dat je wijnen perfect bewaard blijven. De temperatuur kan je nauwkeurig instellen en de luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de smaak ook niet wordt aangetast door een uitgedroogde kurk. Doordat er geen uv-stralen de wijn bereiken kan ook dat de smaak niet beïnvloeden. Al met al kan je dus een hele oude collectie opbouwen of bewaren zonder smaak te verliezen. Een perfecte uitkomst. Maar hoe bouw je zo’n wijnklimaatkast eigenlijk in?
Niet allen wijnklimaatkasten zijn geschikt om in te bouwen
Ook al zou je misschien denken dat elke kast kan worden ingebouwd, dat is met wijnklimaatkasten niet het geval. Het is belangrijk dat je een model kiest dat ook geschikt is voor het inbouwen. Sommige koeltechnieken zijn namelijk minder of niet geschikt voor inbouw vanwege de warmte die vrijkomt. Andere modellen hebben afwijkende maten waardoor ze niet goed zijn in te bouwen of de bediening is niet berekend op een inbouw.
Waar moet je op letten bij een inbouw wijnklimaatkast?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je kiest voor een inbouw wijnklimaatkast.
- Kies de juiste maten. Zowel de maten van de nis als de maten van de wijnklimaatkast zijn erg belangrijk. Een te grote kast past niet in de nis, maar een te kleine kast vult de nis niet voldoende op. Het is dus belangrijk dat je de binnenmaten van de nis meet en de buitenmaten van de inbouw wijnklimaatkast. Hou er ook rekening mee dat een kleine marge nodig is om de klimaatkast in de nis te krijgen dus dat er een spleetje over blijft. Maar dit hoeft niet meer te zijn dan één centimeter per kant.
- Kies een passend model voor inbouw. Niet alle modellen zijn geschikt voor inbouw. Sommigen hebben namelijk geen compressor met fan, waardoor de techniek van het koelen veel warmte af geeft en bij inbouw oververhit kan raken. In dit geval moet er altijd gekozen worden voor een compressor met fan of een andere koelmethode.
- Leg stroomnetwerk aan. Natuurlijk dient de wijnklimaatkast op een manier gekoeld te worden en veelal wordt dat gedaan door middel van elektra. Leg dus voor het plaatsen van de klimaatkast al de elektra aan, het liefst aan de achterzijde van de nis. Op die manier kan je na de aanschaf eenvoudig de klimaatkast erin schuiven en aansluiten, zonder dat er nog een verlengsnoer of iets dergelijks nodig is.
- Koude luchtaanvoer achterzijde
Ook al maak je gebruik van een fan, zorg er nog steeds voor dat de inbouw wijnklimaatkast, ongeacht de koelmethode, kan ademen en dat er koele lucht aangevoerd kan worden. Aan de achterzijde is daarom altijd toevoer van verse lucht nodig en mag nooit helemaal afgesloten zijn.